Fit en gezond blijven op het werk: waar medewerkers die op kantoor zitten gezondheidsklachten kunnen krijgen omdat ze te weinig bewegen, is er in de sectoren die je bij ons kunt vinden meestal juist sprake van het tegenovergestelde! Voornamelijk in de bouw en infra kan het zijn dat je jezelf té zwaar belast, wat kan zorgen voor klachten. Een belangrijke vraag dus: hoe zorg je ervoor dat je tijdens je werk fit en gezond kan blijven?

Deze regels zorgen ervoor dat jij fit blijft op het werk!

Geen zorgen: anno 2022 zijn er in Nederland in sectoren zoals de bouw en infra goede regels opgesteld om ervoor te zorgen dat jij niet overbelast raakt. Een voorbeeld hiervan is het maximale gewicht wat je mag tillen: dit is over het algemeen maximaal 23 kilo. Is iets zwaarder? Dan is het verplicht om hulpmiddelen te gebruiken om het product te verplaatsen. Ook de bekende “goede manier van tillen” voorkomt dat jij aan het einde van de dag last van je rug hebt. Wil jij weten welke regels er zijn in jouw sector? Jouw contactpersoon van Verdo staat altijd klaar om advies te geven.

Gezond leven: een open deur, maar wel waar

Buiten regels die ervoor zorgen dat jij niet overbelast raakt, kan je zelf ook wat doen om gezond te blijven. Nu horen we je denken: “ja ja, gezond eten, voldoende slaap en ontspanning. Niks nieuws.” Weet jij van jezelf dat je dit nog weleens vergeet? Probeer het eens, je zult versteld staan van het verschil! 😉

Ook later fit op het werk: goede regeling voor pensioenen

Sinds begin 2021 zijn er goede regelingen voor medewerkers uit de bouw en infra op het gebied van pensioen. Zoals de zwaarwerkregeling: deze regeling voor de bouw en infra zorgt ervoor dat medewerkers die onder deze cao vallen, 3 jaar eerder met pensioen kunnen gaan. Daarnaast zijn er ook verschillende regelingen voor medewerkers van 55 jaar en ouder. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om 4 dagen te gaan werken. Dit kan geregeld worden door elke week een verlofdag op te nemen of door extra verlofdagen te ‘kopen’ bij de werkgever.

Heb je vragen over het werken in zware beroepen? 

Zwaar werk hoeft vandaag de dag helemaal niet meer te betekenen dat jij over 40 jaar met rug of knie klachten thuis zit! Door je goed aan de regels te houden, gezond te leven en met jouw werkgever in gesprek te gaan over eventuele oplossingen voor later, ga jij fit en gezond je carrière door. Heb je vragen over werkomstandigheden en gezondheid in jouw werk? Neem contact op met één van onze medewerkers. We geven je graag een goed advies!