Hoe behoud je je personeel? Dat is tegenwoordig een lastige klus. Bedrijven proberen steeds vaker jouw personeel weg te kapen met aantrekkelijke vacatures. Je eigen werknemers behouden is erg belangrijk, want goed personeel vinden in deze krappe arbeidsmarkt is niet gemakkelijk. Maar hoe doe je dat? Wij hebben 5 tips voor je!

Tip 1: Bied doorgroeimogelijkheden

Een tekort aan doorgroeimogelijkheden in een organisatie is één van de meest voorkomende redenen waarom medewerkers hun werkgever verlaten. Mensen leren graag iets bij en zoeken uitdagingen in hun carrière. Daarom is het goed om te investeren in de persoonlijke ontwikkeling van jouw personeel. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van interne en externe trainingen, workshops of cursussen. Dit geeft jouw medewerkers de kans om het beste uit zichzelf te halen. Win-win situatie dus!

Tip 2: Toon waardering

Spreek je waardering uit naar je medewerkers, daar worden ze gelukkig van. Gelukkige medewerkers zijn productiever en vertrekken niet zo snel. Wat vaker je tevredenheid tonen kan je als werkgever dus veel opleveren. Heeft jouw medewerker zijn targets gehaald? Of heeft je medewerker een goede deal gesloten met een klant? Erken dan deze prestaties! Dit hoeft niet per se iets groots te zijn. Een leuke traktatie of borrel met het team is al een leuke blijk van waardering.

Tip 3: Vergelijk arbeidsvoorwaarden van andere bedrijven

Vergelijk de arbeidsvoorwaarden met die van andere bedrijven en je concurrenten. Wanneer jouw medewerker een aanbod krijgt van een ander bedrijf met aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden, zal hij misschien wel jouw bedrijf verlaten. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de arbeidsvoorwaarden bij andere bedrijven en dat je er niet te ver onder gaat zitten. Nog beter is om deze arbeidsvoorwaarden natuurlijk te overtreffen!

Tip 4: Zorg voor een open en positieve werksfeer

Een goede werksfeer vinden we allemaal belangrijk, toch? Wanneer collega’s goed met elkaar overweg kunnen en ook goed met elkaar kunnen samenwerken, zijn ze meer betrokken Dit levert jou als werkgever veel op, want als collega’s goed met elkaar kunnen samenwerken voelen zij zich betrokken en leveren ze goede prestaties. Organiseer bijvoorbeeld wat vaker personeelsuitjes, teambuildingsactiviteiten en borrels. Hierdoor leren collega’s elkaar beter kennen en dat zal bijdragen aan een positieve werksfeer!

Tip 5: Blijf in contact met je medewerkers

Misschien wel het belangrijkste: blijf in contact met je medewerkers. Vraag regelmatig of ze het naar hun zin hebben en vraag naar verbeteringen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele problemen sneller ontdekt waardoor je daar als werkgever op kan inspelen.

Heb je vragen? Het team van Verdo helpt je graag verder!