Goed personeel met de juiste kennis en certificaten vinden: vandaag de dag een lastige klus! Zelf personeel opleiden en omscholen is daarom belangrijker dan ooit. We vertellen je daarom graag welke stappen je moet ondernemen om een geschikt leerbedrijf te worden.

Een erkend leerbedrijf worden: wel of niet verplicht bij personeel opleiden?

Wil je iemand in dienst nemen die een MBO opleiding volgt? Dan is het verplicht om een erkend leerbedrijf te zijn. Om een erkend leerbedrijf te worden, moet jouw bedrijf aan bepaalde voorwaarden voldoen. De S-BB stelt deze voorwaarden op en bepaald of jouw bedrijf erkend mag worden. Deze keuring wordt op locatie uitgevoerd.

Wil je een HBO student in dienst nemen? Dan is een erkenning niet verplicht. Afhankelijk van de opleiding moet jouw bedrijf wel aan bepaalde eisen voldoen. Wil jij graag aantonen dat jouw bedrijf geschikt is om HBO studenten op te leiden? Dan kun je een erkenning aanvragen bij stichting ELBHO. Met deze erkenning kan je bedrijfsbegeleiders certificeren en deelnemen aan stagemarkten voor erkende stagebedrijven.

Belangrijk: goede begeleiding

MBO, HBO of WO student: binnen jouw bedrijf moet je hoe dan ook iemand aanwijzen die de student begeleid. Het is dus belangrijk om iemand aan te wijzen die hier als persoon geschikt voor is en tijd vrij kan maken om de persoon goed te begeleiden. Daarnaast is het belangrijk dat de student alle benodigde apparatuur krijgt om zijn of haar werk goed te verrichten.

Zelf personeel opleiden: vergoedingen en subsidies

Medewerkers die stage komen lopen of nog een opleiding volgen, krijgen over het algemeen een andere vergoeding dan medewerkers die in vaste dienst zijn. Heb je geen idee welke vergoeding geschikt is voor jouw medewerker in opleiding? Elke cao heeft een loontabel met daarin aangepaste vergoedingen voor BBL of deeltijd studenten. Hoewel de praktijkbegeleider dus meer tijd kwijt is aan het begeleiden van de student, ben jij daarnaast minder loonkosten kwijt aan jouw nieuwe medewerker!

Nog zo’n voordeel: om bedrijven tegemoet te komen die mensen willen opleiden, geeft de overheid deze bedrijven subsidies. Deze subsidie is alleen aan te vragen van 2 juni en 16 september en wordt alleen onder bepaalde voorwaarden uitgegeven. Afhankelijk van de branche waar jouw bedrijf werkzaam in is, kun je zelfs aanspraak maken op extra subsidies. Hoe je dit aanvraagt? Lees hier verder of lees volgende maand onze blog.

Mensen opleiden: een mooie investering voor de toekomst!

Studenten opleiden binnen jouw bedrijf lijkt kost wat tijd en moeite, maar is uiteindelijk ook een mooie investering voor jouw bedrijf. Maak je een goede indruk met jouw bedrijf, dan is de kans groot dat jouw medewerker ook na de opleiding wilt blijven hangen. Wil jij advies over het opleiden van studenten of zoek jij studenten voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op! We helpen je graag verder.