Veilig werken: dat vinden we bij Verdo Werkt erg belangrijk! Door het behalen van het VCA certificaat krijg je de kennis en ervaring die je nodig hebt om iedere dag weer veilig en gezond aan de slag te gaan. Benieuwd naar wat het VCA certificaat precies inhoudt? Lees dan snel verder.

Wat is het?

VCA is een veiligheidscertificaat dat vooral in branches waar risicovolle werkzaamheden uitgevoerd worden verplicht is om te hebben. VCA= Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het doel van VCA certificering is het bevorderen van veilig en gezond werken op de werkvloer met daarbij ook oog voor het milieu en de omgeving. Met dit diploma toon je aan dat je de basiskennis van veilig en gezond werken beheerst.

Wanneer heb je een VCA certificaat nodig?

Je hebt een VCA certificaat nodig als je in een sector gaat werken waar dit wordt gevraagd. Heb je nog geen VCA certificaat maar wil je wel graag aan de slag? Geen probleem! Wanneer je gaat werken voor een VCA gecertificeerde opdrachtgever heb je nog 3 maanden de tijd om je VCA certificaat te behalen. Daarvoor krijg je een bewijs van deelname waarmee je laat zien dat jij het behalen van het VCA certificaat op de planning hebt staan.

Welke soorten zijn er?

VCA Basis
Het VCA Basis certificaat is speciaal bedoeld voor medewerkers die een basis kennis moeten hebben op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Dit zijn alle medewerkers die uitvoerende werkzaamheden verrichten op bijvoorbeeld een bouwplaats. Het VCA Basis kent ook nog de VCA Basis Groen variant. Deze VCA cursus is specifiek voor medewerkers die werkzaam zijn in de groene sector zoals hoveniers.

VCA Vol
Wil jij een leidinggevende functie vervullen of ben je actief als ZZP’er? Dan is een VCA VOL certificaat verplicht. In alle andere gevallen heb je alleen een VCA Basis certificaat nodig. De VCA VOL gaat specifiek in op werkzaamheden waarmee je als leidinggevende mee te maken gaat krijgen bij het aansturen van ondergeschikten. ZZP’ers vallen ook onder de categorie leidinggevenden en dienen dus ook een VCA VOL diploma te hebben als ze willen werken bij een VCA gecertificeerd bedrijf.

Hoe kan je een VCA certificaat halen?

Bij Verdo Werkt! Bij ons kan je terecht om een VCA certificaat te behalen op verschillende manieren. Wanneer je in aanmerking komt voor het behalen van VCA certificaat, wordt dit door ons gefinancierd. Een VCA certificaat behaal je door het volgen van een VCA cursus en dit af te sluiten met een examen. Het diploma wat je daarmee behaald komt in het VCA Centraal Diploma Register (CDR) te staan. Hierdoor kunnen werkgevers altijd controleren of jij VCA gecertificeerd bent.  Kortom, het behalen van een VCA certificaat bij Verdo Werkt kost je niks en biedt veel mogelijkheden!

 

Wil je meer informatie of heb je andere vragen over het VCA certificaat? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0318-576502. Je mag natuurlijk ook altijd even bij ons op kantoor langskomen, zodat wij het persoonlijk kunnen uitleggen.