Loonheffingskorting: meerdere inkomens tegelijk
Wat is loonheffingskorting precies? Hoe werkt loonheffingskorting? Allemaal vragen die wij vaker voorbij horen komen en die jij je misschien ook wel afvraagt. In deze blog vertellen wij je alles wat je erover moet weten, wanneer je het moet toepassen en wat het nou precies doet. Na het lezen van de blog, heb jij geen uitleg meer nodig als het gaat om loonheffingskorting.
Wat is loonheffing?
Als je in Nederland salaris ontvangt, betaal je ook loonheffing. Loonheffing is eigenlijk een samenvoeging van loonbelasting en premie volksverzekeringen. Dit wordt automatisch van het bruto salaris ingehouden.
Wat is dan precies loonheffingskorting?
Loonheffingskorting is zoals het woord al zegt: een heffingskorting. Heffingskortingen zijn kortingen op de hoeveelheid belasting jij moet betalen. Als je werkt en salaris ontvangt, heb je recht op korting op jouw belasting. Dit heet dus loonheffingskorting. Dit kan je gewoon aanvragen bij je werkgever. Jouw werkgever draagt dan belasting af aan de Belastingdienst, waardoor jij meer salaris ontvangt aan het eind van de maand. Loonheffingskorting vraag je bij je werkgever aan via een formulier van de Belastingdienst. Heb je een nieuwe baan? Dan krijg je dit formulier meestal bij alle documenten die je moet invullen voor jouw nieuwe werkgever. Op het formulier geef je namelijk aan of je wilt dat jouw werkgever wel of geen rekening houdt met loonheffingskorting.
- Kies je voor ja, dan betaal je minder belasting en krijg je meer salaris op je rekening gestort.
- Kies je voor nee, dan wordt alle loonheffing ingehouden waardoor je minder netto salaris overhoudt. Tijdens je belastingaangifte, kan je de te veel betaalde belasting terugvragen.
Hoe pas ik loonheffingskorting toe bij meerdere inkomsten?
Het is belangrijk om te weten dat deze heffingskorting maar bij één werkgever toegepast kan worden. Heb jij meer dan één werkgever? Dan is het handig om te kiezen voor de werkgever waar jij het hoogste salaris ontvangt. Ontvang je ook een uitkering? Houdt er dan rekening mee dat daar ook loonheffingskorting op kan zitten. Vraag dit voor de zekerheid na bij de uitkeringsinstantie. Zonde als je dat volgend jaar allemaal moet terugbetalen!
Nieuwe baan en een nieuwe werkgever
Verander je van baan? Dan moet je opnieuw loonheffingskorting aanvragen. Heb je meerdere inkomsten en ga je bij een andere werkgever meer verdienen? Dan kan je heel gemakkelijk de korting toepassen bij je andere werkgever. Je hoeft alleen bij je werkgevers aan te geven waar de loonheffingskorting wel toegepast moet worden en waar niet. Het is allemaal heel eenvoudig en je kan het gemakkelijk veranderen bij je werkgever.
Kortom, het is dus zeker verstandig om loonheffingskorting toe te passen. Maar doe dit wel bij de werkgever waar jouw inkomen het hoogst is. Heb je hier nog vragen over deze blog? Stel ze gerust aan een van onze collega’s. Wij helpen je graag verder.