Flexibel werken en een hypotheek, kan dat?
Veel mensen denken dat je met een flexibel inkomen helemaal geen hypotheek kan krijgen, maar niks is minder waar! Tegenwoordig is het goed mogelijk om zonder vast contract een hypotheek af te sluiten. Wij gaan je op basisniveau uitleggen hoe.
Waar wordt naar gekeken?
Voor iedereen geldt dat er eerst gekeken wordt naar de woningwaarde en het inkomen. Wat voor soort contract je ook hebt, je moet kunnen aantonen dat je er financieel sterk genoeg voor staat om de hypotheeklast te kunnen dragen. Welke informatie je moet aanleveren verschilt per situatie en hypotheekverstrekker. In grote lijnen wordt er gekeken naar je bruto inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren, je huidige inkomen en je toekomstperspectief. Dat houdt in: opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau, flexibiliteit en de arbeidsmarktsituatie in de regio waar je woont.
Dit geldt in ieder geval voor uitzendkrachten, oproepkrachten met een nul-uren of min-max contract, ZZP’ers en freelancers op de Payroll. Heb je een tijdelijk contract met vast aantal uren? Vraag dan om een intentieverklaring bij je werkgever. Daarin geeft hij/zij aan jou na afloop van het contract vast in dienst te willen nemen. Dit document maakt het aannemelijk voor de hypotheekverstrekker dat je de komende jaren genoeg verdient om de hypotheeklast te kunnen betalen.
Sommige hypotheekverstrekkers stellen meer eisen en vinden dat niet de hele woningwaarde geleend mag worden. In dat geval moet een deel daarvan met eigen geld gefinancierd worden. Heb je een partner met een eigen inkomen? Dan wordt het vaak al makkelijker om een hypotheek rond te krijgen.
Werk je voor Verdo? Kom gerust langs voor een gesprek. We denken graag met je mee over jouw toekomst, succes en geluk!
Kort samengevat: waar moet je aan denken?
- Jouw jaaropgaven van de afgelopen drie kalenderjaren;
- Een recente loonstrook als bewijs van huidig inkomen;
- Een gesprek met je werkgever over een werkgeversverklaring.