Pasen, pinksteren, hemelvaartsdag… Het voorjaar zit vol met feestdagen. Neem bijvoorbeeld de maanden april en mei: in deze maanden vind je in totaal 6 feestdagen. Naast dat je lekker een dag vrij hebt op deze dagen, brengt het ook wat extra administratie met zich mee. In dit blog vertellen we je graag waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens het wel (of niet) werken met feestdagen.

Wat zijn verplicht vrije feestdagen en wat niet?

In Nederland zijn er in totaal 11 officiële feestdagen, waarvan er 9 verplicht vrije feestdagen zijn. De twee niet-verplicht-vrije-feestdagen zijn Goede vrijdag en Hemelvaartsdag. Op verplicht vrije feestdagen ben je dus verplicht om de werknemer vrij te geven op een feestdag, tenzij de cao anders heeft bepaald. Denk aan de retail of horeca cao.

Goede vrijdag en hemelvaartsdag, wat zijn de regels?

Dit zijn dus dagen waarop je niet verplicht bent om de werknemer een vrije dag te geven. Wil jij je bedrijf graag open houden op deze dagen? Dan kun je de werknemer dus verplichten om naar het werk te komen. Wil je jouw bedrijf wel sluiten op deze dagen? Dan ben je verplicht om de werknemer door te betalen. De werknemer kon namelijk wel gewoon aan het werk gaan! Je kunt er ook voor kiezen om jouw werknemers een collectieve vrije dag op te laten nemen. Wanneer dit gebeurd, hoef je de werknemer niet door te betalen. Maar let op: je moet hiervoor altijd eerst toestemming vragen bij jouw medewerker(s).

Mijn werknemer wil graag toeslag voor het werken op een feestdag, wat nu?

Toeslag geven voor werken op feestdagen, dat ben je als werknemer niet verplicht. Dit staat namelijk niet vastgelegd in de wet. Wel staat in sommige cao’s beschreven wat een gebruikelijke vergoeding is voor die branche. Je kunt ervoor kiezen om deze toeslagen uit te betalen in loon, maar je kunt ook extra vrije dagen geven.

Heb je vragen over het werken op feestdagen?

Stel ze aan ons! Onze kantoren in Renswoude, Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur. Daarnaast kun je ook altijd mailen. We helpen je graag verder.

Benieuwd wat we allemaal voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Lees hier verder