De voor- en nadelen van een vast contract
Goed personeel vinden met de juiste competenties is een lastige klus. Maar het behouden van jouw werknemers is misschien nog wel lastiger tegenwoordig. Hoe zorg je ervoor dat het voor werknemers interessant en leuk blijft om bij jou te blijven werken? Dan is het wellicht een verstandige keuze om jouw werknemers een vast contract te geven. Wij zullen de voor- en nadelen van een vast contract hieronder bespreken!
De voordelen van een vast contract
1. Wederzijds vertrouwen en waardering
Wie wil er nu geen vast contract krijgen? Elke werknemer wordt hier erg blij van! Dit geeft veel rust en zekerheid voor de toekomst. Als werkgever geef je hiermee aan dat je heel tevreden bent en geef je een signaal van vertrouwen af. Hij of zij beloont dit vertrouwen met extra inzet en levert hogere kwaliteit. Op deze manier creëer je loyaliteit en kun je bouwen aan een samenwerking op lange termijn.
2. Sterkere wervingspositie
Elke werkgever wil natuurlijk het beste personeel aantrekken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Het is belangrijk om een aantrekkelijke wervingspositie te creëren. Geef tijdens het wervingsproces aan dat werknemers een vast contract kunnen krijgen. Hierdoor sta jij sterker! Voor een werknemer kan dit namelijk de doorslag geven om uiteindelijk voor jouw bedrijf te kiezen.
3. Moedigt aan om te investeren in jouw personeel
Bouw aan een relatie op de lange termijn! Een vast contract biedt kansen om te investeren in jouw werknemers. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen of cursussen om hun kennis en expertise te vergroten. Dit is voor jou ook positief om te groeien als bedrijf. Kortom, een win-win situatie!
4. Langere opzeggingstermijnen
Nog een voordeel van een vast contract: er geldt een opzegtermijn in tegenstelling tot een tijdelijk contract. Het opzegtermijn is langer naarmate een werknemer langer in dienst is geweest, tenzij het anders in de cao staat. Als de werknemer minder dan 5 jaar in dienst is, geldt er een opzegtermijn van 1 maand. Tussen de 5 en 10 jaar in dienst betekent 2 maanden opzegtermijn. Zo heb je meer tijd om nieuw personeel te werven en krijg je niet ineens met personeelstekort te maken!
5. Lagere AWF-premie (WW-premie)
Sinds 1 januari 2020 geldt dat je een lagere WW-premie (2,64% in 2023) betaald voor werknemers met een vast contract voor onbepaalde tijd dan voor werknemers met een tijdelijk contract.
De nadelen van een vast contract
1. Het ontslaan van werknemers is moeilijker
Wil je jouw werknemer ontslaan? Dan is dat niet zomaar mogelijk wanneer hij of zij een vast contract heeft. Je hebt daarvoor een goede reden nodig. Je mag de werknemer ontslaan in de volgende gevallen: slecht functioneren, faillissement/slechte financiële situatie, het vervallen van de functie, ziekte van meer dan 2 jaar of diefstal.
Een contract beëindigen kan alleen wanneer jullie beide toestemming geven of wanneer het UWV of de rechter het goedkeurt.
2. Betalen voor niet gewerkt uren
Elke werkgever kent het wel: je betaalt jouw werknemer door wanneer hij of zij ziek of arbeidsongeschikt is. Heel erg vervelend natuurlijk, maar dit kost jou veel geld. Het voordeel van oproepkrachten en zzp’ers is dat je hun alleen betaald voor de uren die zij gewerkt hebben. Dat geldt niet voor werknemers met een vast contract.
3. Bedrijfsblindheid
Soms kan een frisse blik van nieuwe werknemers net nodig zijn. Het gevaar bestaat namelijk dat werknemers bedrijfsblind worden en ze na het vaste contract volgens bepaalde gewoonten te werk gaan. Hierdoor kunnen ze minder kritisch kijken naar mogelijkheden of problemen binnen jouw organisatie.
Ben je na het lezen van bovenstaande voor- en nadelen overtuigd om jouw werknemers een vast contract aan te bieden? Of kies je toch liever voor een tijdelijk contract of een uitzendkracht?
Het is belangrijk om de tijd te nemen om de beste keuze te maken. Heb je nog vragen op dit gebied? Neem dan contact op met onze collega’s. Team Verdo helpt je graag!