Solliciteren

‘Alleen kan je niks en samen kan je alles’, zegt Erik van Donselaar over de Donselaar Groep. Hij heeft gelijk, maar dat vergeten we soms iets te vaak. Wij Nederlanders zijn heel individualistisch, wat betekent dat iedereen voor zijn of haar eigen succes gaat. Hard work pays off, is onze werkinstelling. Over het algemeen niks mis mee natuurlijk, maar het komt vaak voor dat we onszelf hierin verliezen en teveel druk op onszelf leggen. Driekwart van de jongeren (Nederlanders onder de 35 jaar) heeft last van stress en burn-out klachten, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor ons een goede reden om hier eens wat dieper in te duiken. Wat kan je doen tegen een te hoge werkdruk, een te hoge druk van het sociale leven of een combinatie daarvan?

Ga het gesprek aan

Het is belangrijk om je gevoel te bespreken met je werkgever, je collega’s of met iemand anders die je vertrouwt. Je kunt een bedrijf zien als een motor, elk onderdeel moet werken om fatsoenlijk vooruit te gaan. Des te langer je je gevoel blijft opkroppen, des te groter het probleem wordt en des te meer schade het aanricht. Het is misschien eng om erover te praten, maar als het niet bespreekbaar is, zit er sowieso al iets niet goed binnen jouw bedrijf. Door het gesprek aan te gaan kan je daadwerkelijk wat doen aan de werkdruk en/of de werktijden. Communicatie is the key, ook op privégebied.

Stel grenzen

Grenzen leren stellen is ook erg belangrijk. Maar hoe geef je jouw grens dan aan? Simpelweg door ‘nee’ te durven zeggen. Je kan niet alles alleen doen en daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Zorg dat je weet wat jouw prioriteiten zijn en maak deze taken eerst af, voordat je aan nieuwe taken begint of taken van je collega’s overneemt. Voorkom extreme spanningen te allen tijde en geef jezelf de ruimte om nieuwe energie te vinden. Loop eens wat vaker van je werkplek af, pak een moment voor frisse lucht en probeer elke dag zoveel mogelijk te lachen. Want lachen is echt het beste medicijn tegen alles!

Maak tijd vrij en herlaad

Tot slot is het goed om af en toe tijd voor jezelf vrij te maken en jezelf te herladen. Dat je niet lekker in je vel zit kan te maken hebben met je werk, maar ook met persoonlijke zaken of een combinatie daarvan. Bepaal voor jezelf waar het probleem ligt en zoek dan naar iets wat jou wel positieve energie geeft. Probeer dat gevoel vast te houden en de negatieve dingen los te laten. Denk ook eens na over jouw doelen en dromen in het leven en zoek mensen die jou daarbij kunnen helpen. Die zijn er gegarandeerd. Weet je niet waar je ze moet zoeken? Bij Verdo Werkt ben je in ieder geval altijd welkom, want samen kunnen we alles!

Meer tips vind je op: www.stressplein.eu/stress-verminderen-30-tips-tegen-stress/.

Urenregistratie

0318-576502

06-28712810

info@verdowerkt.nl