De wintertijd is officieel begonnen en de temperaturen buiten dalen. Vandaar dit informerende bericht met tips en regels voor werken in de kou. Kies de juiste kleding en een slimme aanpak om veilig aan de slag te gaan.

Gevoelstemperatuur

Bij een temperatuur onder de 15 °C heb je bescherming nodig zoals extra kleding en handschoenen. Bekijk voordat je aan het werk gaat de gevoelstemperatuur op www.buienradar.nl/nederland/temperatuur/gevoelstemperatuur en bepaal op basis van deze informatie hoeveel extra kleding je nodig hebt.

Drie-lagensysteem

Houd rekening met het volgende bij het gebruik van het drie-lagensysteem: draag in de onderlaag iets van wol, zijde of synthetisch materiaal om het lichaam droog te houden. Gebruik in de tussenlaag eveneens iets van wol of synthetisch materiaal voor isolatie, dit geldt ook bij vochtig weer. De bovenlaag is tegen wind en regen. Kies iets warms, maar wel iets dat ventilerend genoeg is om oververhitting tegen te gaan.

Extra kledingtips

Het is belangrijk om je hoofd goed warm te houden met een muts of een capuchon, via het hoofd gaat namelijk tot wel 40 procent van de lichaamswarmte verloren. Daarnaast is het verstandig om warmte-isolerend en vochtwerend schoeisel te dragen. Zorg ook voor een reserve kleding set, ter vervanging van eventueel nat geworden kleding. Draag tot slot niet te strakke kleding, met uitzondering op de onderlaag in het lagensysteem.

Werkwijze

Houd het weer in de gaten om niet voor verassingen te komen staan. Let goed op tekenen van onderkoeling bij collega’s en pauzeer regelmatig voor een warme kop thee of iets dergelijks, cafeïne heeft namelijk een negatief effect op de bloedcirculatie. Voorkom (over)vermoeidheid, je hebt energie nodig voor warme spieren. Scherm als het kan de werkplek af voor wind en tocht, en plaats waar mogelijk heaters.

Regelgeving

Bij een gevoelstemperatuur onder -6 °C wordt het meeste buitenwerk stilgelegd. Dit is ook de grens die in de bouw wordt aangehouden voor vorstverlet. Heb je hier vragen over? Neem dan even contact op met Peter of Stefan.

Met deze tips voorkom je onderkoeling (lichaamstemperatuur lager dan 33 °C, vermindert bewustzijn) of zelfs bevriezing (lichaamstemperatuur lager dan 30 °C, kans op gevaarlijke hartritmestoornis). Gelukkig komt extreem koud weer niet heel vaak voor in Nederland, maar je kan maar beter op de hoogte zijn. Deel en verklein de kans op ongelukken!